Werken bij MKB Schoon!
hero-scrollScroll verder

Zo ziet de nieuwe schoonmaak-cao eruit

Voor de periode van 1 januari 2022 tot 1 juli 2024 geldt de nieuwe schoonmaak-cao. 

Werkgevers in de schoonmaakindustrie en vakbonden CNV Vakmensen en FNV Schoonmaak gaven groen licht voor de publicatie van de nieuwe cao voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche. In de cao staan afspraken over de arbeidsvoorwaarden. Enkele daarvan zijn gewijzigd. In deze blog noemen we een aantal bijzonderheden.

Punten uit de nieuwe schoonmaak-cao

 • Loon: voor een aantrekkelijke sector en het bevorderen van instroom worden de lonen verhoogd. Op 1 april 2022 met 3,4%,1 april 2023 met 2,75% en 1 april 2024 met 1,5%.

 • Eerder stoppen met werken: de Eerder Stoppen met Werken-regeling is verruimd. Werknemers hebben de mogelijkheid om maximaal 2 jaar (was 1 jaar) voor de AOW-gerechtigde leeftijd volledig (of gedeeltelijk) te stoppen met werken.

 • Verzuim: meer aandacht voor de gezamenlijke verantwoordelijkheid in de beheersing van verzuim. De expertise en focus van de verzuimcommissie wordt verlegd naar kort verzuim (verzuim in eerste zes weken).

 • Scholing en opleiding: de RAS stelt een budget beschikbaar voor de ontwikkeling van een opleiding digitale vaardigheden.


Prijsaanpassing in de schoonmaakbranche

Te midden van deze opmerkelijke ontwikkelingen kwam er ook een nieuwe cao voor de schoonmaakdiensten tot stand met gevolgen voor de loonkosten. De verwachting is dat schoonmaak in 2022 circa 6% duurder wordt. De hernieuwing van de cao (2018) bracht al vragen met zich mee over de loonkosten en de impact op de daarop gebaseerde tarieven in de branche. Met de introductie van de nieuwe schoonmaak-cao volgt er inderdaad een prijsstijging. 

Cao in een nieuw jasje

Alle regels in de cao dienen voor werkgevers en werknemers helder te zijn. Daarom is besloten om naast de traditionele vorm, ook een moderne versie van de cao te maken. Met meer interactie en beeld. Deze nieuwe vorm zal worden ondersteund door visuele media, zoals filmpjes, afbeeldingen en infographics. 

Al met al zal de nieuwe cao een positieve impact hebben op de schoonmakers: meer loon, een betere Eerder Stoppen met Werken-regeling en uitbreiding van het bijzonder verlof.

Delen

Wilt u uw mogelijkheden verder onderzoeken?

Neem contact op zodra u onze diensten wenst!

Contact

 • MKB Schoon!
  Korte Schaft 21 b
  3991 AT Houten
 • Platinastraat 10 e
  2872 ZX  Schoonhoven